måndag 24 februari 2014

Det kommer igång

Hej alla,

nu har det alltså redan hunnit bli vår, och vilken vår, temperaturer upp till 10 grader har vi nog inte så ofta i februari! Detta påverkar fisket positivt och just nu känns det ganska hett att vara ute vid vattnet!

Förra veckan blev det två pass efter Hossmo öring. Då var vattentempen fortfarande låg, runt 2 grader, pga en massa smältvatten från isarna och snön. Nu är dock allt borta och ån kan sakta men säkert klättra grad för grad.

Idag körde jag ett pass efter gädda, men fisket var trögt och jag hade rätt så små betesfiskar. Det blev endast 2 mindre gäddor runt 3kilo. Vid 10 tiden bestämde jag mig då att försöka min tur på öringen igen, även om det varit trögt fiske helgen innan. Jag var helt själv vid ån och kastade ut min wobbler mitt i ett strömparti. Efter några sekunder känner jag en trevlig öringgung i spöet, ibland går det fort! Fisken är helt blank såg jag direkt, men var ändå lite trög, trots strömmen. Det tog bara några få minuter innan årets hittills största öring kunde håvas! En grov fisk ,men tyvärr tunn runt magen. 66cm och bättre kondis hade annars lätt kunnat gå över 3 kilos gränsen. Men denna gång vägde den bara 2750gram. Ändå var det en riktigt fin fisk och nu känns målvikten på 4 kilo en aning närmare!


Mycket fin blank öring.

Några kast senare lyckades jag även kroka denna savage gear wobbler, napp nummer 2 för dagen :)



Sista halvtimmen fiskar jag av en annan sträcka, men det hände ingenting mer denna gång. Om nu det milda vädret fortsätter, och det verkar kunna bli så, då lär öringfisket bara bli bättre och bättre framöver! Skönt att se att det fortfarande stiger en hel del ny fisk med! I mars blir det då mera öring och även en del abborre. 

lördag 8 februari 2014

Säsongen närmar sig!

Hej alla där ute,


jag sitter på jobbet och när jag kollar ut genom fönstret så ser jag solsken. Det är också 5 plusgrader i Kalmar idag, en mycket tidig öringpremiär i Hossmoån kan bli verklighet nästa helg! Jag kommer som vanligt hoppa den (för mycket folk) och kör i stället min personliga premiär måndagen efter. Om allt vill sig så blir det alltså blöta wobblers om 9 dagar :)

Det blev en liten planändring i satsningen och öringen fick återigen en hög rank i årets fiskesäsong. Lagkamraterna brukar inte få sådär jättestora öringar i Vättern (2-3kg) och chansen att kunna få en hossmofisk runt 4 kg är ändå rätt så god. Därför inkluderas alltså även denna art i år igen och i stället förflyttar jag sikfisket till april, där det blir 2 veckors fiske mellan id och gädda. Iden går ju vanligtvis över rätt så fort och gädda ska det fiskas in i maj, det blir alltså ingen stress med andra ord!

Har beställt hem lite nya öringbeten som jag ska köra mycket med i år, bland annat sådana floating wobblers från Rapala:


Dessa är rätt så stora men en fisk över 3 kg tar lätt ett sådant bete och man kan selektera bort dem mindre fiskarna!

Kommer även, som förra året, köra med stora öringspinnare som har fungerat riktigt bra förra säsongen!
Om värmen håller i sig kan det även bli aktuellt med en del abborrfiske i sundet, det är bara isen som måste försvinna först!


Countdown inställt på 9 dagar nu, sen är det en del skitfiske som gäller :)


/Max

fredag 7 februari 2014

Vintertid är nostalgitid

Hej alla,


tråkiga tider just nu, jag befinner mig mitt i vintervilan och är dessutom kraftigt förkyld...Inte många minusgrader är det där ute, men ändå är det för kallt för att kunna fiska. Vikarna ute i Kalmarsund är frusna och än är det inte premiär i Hossmoån. Inaktivitet med andra ord, men jag fyller tiden med jobb, plugg och familjen. Framöver är det ju abborrfisket i Kalmarsund som gäller för mig och reggfisken ska äntligen upp. Detta kräver dock mildare temperaturer och just nu får jag nog vänta åtminstone till mars månaden, innan jag kan köra igång. Jag har bestämt mig för att ändå testa lite öringfiske i februari, om det nu går att fiska i ån...man får se.


Abborrplanerna ledde till roliga minnen från förr, när jag en gång i tiden började fiska efter denna roliga, kämpglada art, hemma vid Alsterån i Uppvidinge skogen. Året var nog 1999 och vi bodde fortfarande i Berlin. Vi hade 2 veckor påsklov och familjen åkte upp till Småland för lite semester. Denna apirlmånad var en rätt så mild en kommer jag ihåg och första dagen stack jag redan ut till ån för lite fiske. Det var ändå rätt så kallt i vattnet och jag hade inga stora förhoppningar. Planen var att skicka ut två flöten med lövmask på kroken och se vad som skulle hända...Det var mitt tredje år som fiskare och med mina 14 år hade jag inte någon stenkoll på fisket och de olika arterna som fanns i just mitt vatten. Egentligen var jag ute efter lite större mörtar, som fanns i denna sträcka av ån. Lite utanför fiskeplatsen fanns det en stor sten såg låg under ytan och som brukade vara ett hett ställe. Dit kastades mitt första flöte och det andra skickade ut till andra sidan av ån, strax utanför ett vassbälte. Timmarna gick och jag hade ingen aktivitet alls...Det gjorde dock inget, jag hade inte fiskat sedan i höstas året innan och lyckan att kunna komma ut och fiska i härlig svensk natur var allt som behövdes den dagen! Jag satt i min lilla stol och njöt av den allt starkare vårsolen och plötsligt blev det rörelser i mitt ena flöte, vid stenen! Efter en kort stund dök hela flötet och kom aldrig upp igen, det var då dags att sätta mothugg. Det blev rätt så kraftigt motstånd och jag undrade vad som skulle komma upp här! Det tog en bra stund, säkert 2-3 minuter innan fisken visade sig för första gången, och vad blev det då? En stoooooor abborre, i alla fall var den stor på den tiden :)

Nu möttes jag av ett problem, tydligen vågade jag inte att lyfta upp fisken på land eller handlande den, den var helt enkelt allt för stor :) Min håv had ejag dock glömt hemma...Den enda lösningen jag kunde komma på var då att cykla hem jättefort och hämta håven. Allt i allt tog det ca 10 min och abborren, var fortfarande kvar. Jag hade ställt bomsen mycket lös och den hade all frihet att simma omkring hur den ville. Håvningen gick sedan fint och ett nytt PB kunde landas. Denna enroma fisk, som krävde en extraordinär håvningsinsats, kunde vägas till hela 880g! Ojojoj, vilken gigant :) Påsklovet hade redan hittat sin höjdpunkt och jag fiskade glad viare resten av tiden. Jag har aldrig fått en större abborre från just det stället, så "Sten Pbet" står sig kvar än idag!


/Braxmax