måndag 28 mars 2016

Ännu en helt magisk bonusfisk

Hej alla,

det blev ändå ett kort litet kvällspass innan påskhelgen och medans abborren var trög, så passade en annan art på att ta upp min jigg. Klockan var mycket och jag tänkte snart ge upp för denna gång, då fick jag flera försiktiga pill på min vilande jigg på botten. Mothugget satt fint och en mycket tung fisk började kämpa emot hårt. Första tanken var en stor abborre, men snabbt byttes den ut mot en större gädda. När jag sedan såg en stor sutarmun med min jigg i den, så började skratta lite...man kan få sjuka bifångster ibland :)

Det var tjock dimma som gjorde att jag inte kunde se hur stor fisken var. Trött och hemsugen bestämde jag mig för att kroka loss den direkt i vattnet. När jag sedan fick tag i läppen och drog upp fisken lite, så såg jag en enorm buk. Den fick lämna vattnet ändå och vägas; och tur det, för att här hade jag tagit en rikrigt stor sutare på jigg!

En bredare rygg får man nog leta efter :)

Den mätte enbart 54cm, men hade en enorm mage och riktigt mycket kött på nacken! 

Vågen stannade på riktigt grymma 3780g, min tredje största sutare någonsin. 


Denna vecka är jag fortfarande ledig i några dagar och suget på lite flötmete efter id börjar faktiskt växa inom mig. Med andra ord innebär detta att jag kommer lägga någon tidig timme på morgonen då och då under denna och nästa vecka, innan mina abborrpass. Men med tanke på framgången jag har haft med jiggfisket borde jag kanske hålla mig till det ;)

Nu kommer äntligen vårvärmen i gång och jag hoppas på en hel del fina abborrar framöver...vi får se vad det kan ge. 

/Braxmax

onsdag 23 mars 2016

Två kvällar, två reggor


Hej alla,

nu har abborrfisket äntligen kommit i gång för mig. Jag hade ont om tid under veckan, då jag hade en riktigt tuff hemtenta och en hel del jobb att göra. Ändå smög fiskesuget fram och jag bestämde mig för lite annorlunda fiske efter abborre, på kvällstid. Efter jobbet stack jag ner och det var kolsvart ute. Fram med pannlampan och sen flög jiggen ut i det stora mörkret. Efter lite letande, så började hitta lite fläckar där det faktiskt nappade. Att fiska efter abborre när det är mörkt är helt klart underskattat. Första fisken denna första kväll blev en riktigt fin fisk på 1740g, 30g under mitt PB. 

Helt rätt kondition, men med 46,5 cm lite för kort för en riktigt gigant. 

Ändå en mycket uppskattad kvällsabborre, som tog på en vanlig jigg.

Jag fortsatte fisket i en timme till och blev strax innan hemfärden belönad med ännu en större fisk. Även denna var mycket tjock, men också för kort. Det märks nu dock att de börjar lägga på sig rejält med rom.  

Kvällens andra större abborre, denna på 1310g. 

Kvällen därpå blev det ännu ett kvällspass, väderförhållanden var de samma som dagen innan och det skulle återigen bli en fet abborre i håven. Under passet så försvann dock samtliga moln och en ljus fullmåne visade sig. Den var så pass stark att jag till och med hade en skugga bakom mig och jag kunde i stort sett se allt omkring mig, det var som ljuset under gryningstiden ungefär. Detta innebar dock inte att abborrarna var tjuriga. Efter några mindre fiskar så fick jag ett ganska så våldsamt hugg på jiggen. Tyvärr missade jag det, men några sekunder efter denna första kontakt så blev det ett till och sedan ett till, på tredje mothugget kunde jag sedan kroka fisken! Den gick långsam och kändes tung och den gjorde kraftiga, tunga darrningar med huvudet, vilket brukar vara lika med en stor abborre. Helt rätt så kunde jag håva en fin fisk på 45,5cm och 1600g. Mycket bra vikter och riktigt roligt fiske. 

Ännu en vacker kvällsabborre, tagen på jigg på tredje hugget.

En trött abborre återvänder till sitt blöta hem och en trött fiskare stack hemåt.

Resten av veckan blir det lite ledighet, påsk och en romantisk natt på hotell med min fru. Nya fiskepass blir det nästa vecka. 

Skitfiske på er
Brax(abborr)max 

fredag 11 mars 2016

En rejäl överraskning

Hej alla,

abborrfisket har de senaste veckorna varit riktigt trögt, kalla nätter, kalla dagar, kallt vatten...alla dåliga förutsättningar för ett lyckat och aktivt fiske efter abborre...Men men, våren kommer förhoppningsvis snart och med milda nätter och några grader mer i vattnet kan det nog komma igång! Jag har lagt en handfull kortare pass, men har bara fått upp abborrar upp till 1100g...

Senast var jag ute igår på morgonen och jiggade längs med ån i några timmar. Abborrarna var återigen mycket sega och försiktiga och det blev endast några få mindre fiskar. Efter någon timme kastade jag ut min jigg på ett nytt ställe och lät den vila på botten i några sekunder, innan jag började veva in den långsamt och med många, längre pauser emellan. Ungefär halvvägs in böjar det helt plötsligt pillas på jiggen och jag sätter ett mothugg. Det börjar genast gunga rejält i andra änden och jag kunde konstatera att det var en id som förmodligen hade felkrokats. Efter en kortstund bröt fisken ytan och jag kunde med stor förvåning se att nästan hela jiggen hade plockats upp av iden, enbart jigghuvudet visade sig utanför munnen. Den måste ha plockat upp betet direkt från bottensedimentet och glupat i sig den. Den påminner om en kort och tjock mask, så där finns kanske förklaringen.

Under drillningen såg jag en rejäl buk och bra längd, vilket brukar vara lika med en ganska så fin vikt när det gäller id. Riktigt glad tog jag fram vågen, nollade den och sedan var det väldigt nära ett glädjeskrik, då den först gick över 3 kilo, sedan pendlade den dock in sig på ändå riktigt häftiga 2980g.

En tidig vårid format gigant! 

En mycket lång och kompakt fisk på 57cm och 2980g; nytt PB

Det var nog en av de mest ovanligaste bonusfångster jag någonsin har fått. Att landa en så pass stor id under lekfisket är allt annat än lätt, men tydligen så ska man i stället jigga upp dem nu i mars, då är det enklare :)

Säsongen kan gärna fortsätta på detta vis, med lite bonusfångster och överraskningar, men också gärna snart med grova abborrar, det är dem jag är ute efter nu. Efter helgen ska det bli lite mildare, men riktigt vårvärme är än inte i sikte. På måndag blir det dock ett första längre pass i ån, då laddad med betesfiskar. Det kanske även blir ett pass i sundet, men där verkar det vara extremt mycket gädda och extremt lite abborre inne just nu, vilket inte är så värst lockade. Jag får nöta på i Hossmoån och vänta på stigande fisk, det är de som är feta och stridsvilliga :)