tisdag 23 oktober 2018

Att hylla en karplegendIdag besökte jag en av Sveriges mest legendariska fiskare genom tiderna. Han har nyss bestämt sig för att avsluta sitt karpfiske, efter cirka 35 år bakom boltspöna! Då ville jag passa på att hylla denna grymma fiskare, vän och rådgivare; Dejan Milosevic. 

Jag vet inte om det finns någon sportfiskare eller metare som inte har hört namnet, jag tror inte det. Dejan är inte bara överallt; på mässor, vid vattnen, på nätet, han pratar också gärna med folk som är ute och fiskar. Han är alltid vänlig, även om han kan vara väldigt bestämt och direkt ibland, vilket också är något jag respekterar när det gäller hans person. Han ger alltid råd, tips, bjuder gärna på en och annan popup-burk och har alltid några häftiga fiskeminnen att berätta om. Själv har jag träffat honom ett antal gånger vid Hossmoån och fiskat med honom i Kalmarsund efter abborre. En mer driven, mer inspirerad och gladare fiskare, och människa, får man leta efter!

I dessa dagar säljer han av sin enorma karputrustning och hemma hos Dejan så är Fox och SBM melodin. Jag hade äran att kunna köpa en hel del prylar från honom idag och när man står där i hans fiskeförråd så känns det faktiskt som om man är inne i en välsorterad, extremt specialiserad fiskebutik!

Jag har själv fått väldigt många tips och tricks ifrån Dejan och har fått köpa mina Shimano Vengeance Barbel spön av honom; 3 spön som har fångat mig stora abborrar, björknor, braxar, sutare och mörtar genom åren!

Nu ska han alltså inte fiska karp längre och jag måste erkänna att man känner sig lite ledsen, det kan även har kommit en eller två tårar, men det skyllar jag på min trötthet på grund av bebisen här hemma...;aldrig mer fiskebilder på Dejan med stora karpar, aldrig mer gedigna fångstrapporter och berättelser om hans fiske, fiskar, taktik och tankar kring ett modernt karpmete. Om det finns någon som har bedrivit ett slags engelskt, klassiskt karpfiske från början så är det Dejan och han kommer bli saknad inom karpfiskesfären! Icke desto mindre ska han dock fiska vidare efter sin nya favoritart abborre och det blir säkert en hel del mete efter andra arter för honom i framtiden. Vilket är tur; ett fiskesverige utan Dejan Melosevic är bara otänkbart!


Här ser vi honom med det dåvarande svenska rekordet på sutare; Bubblan. Året var 2004 och jag hade precis börjat lära mig om svenskt specimenfiske. Denna var den första bilden jag såg på Dejan och då hade jag bott i Sverige i 2 år. Jag kom ihåg min tanke när jag såg denna bild: Jaha, då har en Dejan från England fått ett svenskt sutarrekord. Jag hade då fått för mig att han var engelsman som semestrade i Sverige för att fiska efter sutare...varför vet jag inte :) Det var kanske för att Dejan oftast förknippas med engelskt specimenfiske. Eller så såg han, enligt mig, bara ut som en typisk, fanatisk engelsk specimenhunter! 

Jag önskar honom lycka till med sit framtida fiske och hoppas på många fler möten, och ett och annat gemensamt fiskepass, här hemma i Kalmar. 

Skickar även ut en digital hälsning till Dejan. Du är grymmast! :)

/Max

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar