söndag 19 maj 2019

Lokala åtgärder; enbart så kan Östersjön räddas!


Detta inlägg är något mer formellt än vanligt då texten ska skickas till kustkommuner, länsstyrelser och tidningar i Kalmar Län, samt till miljöministern Isabella Lövin.

Kuststäderna hemma i Kalmar Län växer så det knakar; min egna stad Kalmar har stora visioner och vill växa med ca 1000 invånare per år. Mycket energi och fokus läggs på utvecklingen och tillväxten av staden. Att allt fler människor bosätter sig vid ett döende hav verkar ingen bry sig om. Det är kortsiktighetens tillväxt, bostadspriserna och location som gäller! Havsnära hyresrätter hyrs numera ut för 12- även 15.000kr i månaden, bostadsrätter och villor nära havet kan gå för en 3, 4 miljoner!

Men vem kan egentligen inte lägga märke till miljön under ytan; till de igenväxta och fiskfria badvikar, till den omfattande årliga algblomningen, skarven, lantbrukets näringsflöde in i havet via åarna, och till de helt syrefria bottnar som blir allt fler och allt större? Det finns en obehaglig känsla hos många när de blickar ut över vårt lilla hav, men ignoransen och förnekelsen är större och vinner vid varje tillfälle! Och ingen hade reagerat lika passivt och nonchalant om en hade köpt en lägenhet eller en villa framför en trädgård eller skog som är döende, fågelfri, vars mark är förgiftad och vars djurliv inte rekommenderas att äta pga diverse miljögifter! "Hela regionen ska utvecklas och växa" heter det hela tiden...men miljön under ytan är också en del av vår region!

Så varför bryr vi oss så pass lite om vår Östersjön och, i synnerhet, om vårt Kalmarsund!? Frågan är svår att besvara men vårt sätt att hantera denna miljö har resulterat i ett mycket sjukt hav, så pass mycket ör säkert! I årtionden har vi våldtagit Östersjön med vårt sätt att leva och överproducera- och konsumera. Påverkan är våldsam och kraftig, men åtgärdorna och lösningar kan vara lika kraftiga och i stället positivt våldamma. Det är just snabb och våldsam förändring och förbättrning som krävs nu och det är faktiskt möjligt att förändra ganska mycket på ganska kort tid!

Tyvärr har jag, som så många andra, förlorat hoppet i och förtroendet för den EU-baserade politiska makten. Gång på gång har den svikit den lokala, regionala och nationella miljöpolitiken och den fiskerelaterade miljövården. Och det är just på den lokala och regionala nivån, tillsammans med och med hjälp av den nationella, som förändring kan ske!

Jordbruket
Runt 50% av all fosfor och kväve som tillförs havet utanför den svenska kusten kommer från lantbruket. Här ska det inte bara ställas om till mer hållbart och ekologiskt lantbruk, utan det bör också finnas en näringsfiltrerande damm- eller dike vid varje odlingslantskap! Har man råd och plats för en åker så kan man också ha det för en sådan damm. Dessa kan även användas till att spara regnvatten för torra perioder under året!

Muddring och restaurering av havsvikar
Grunda havsvikar är extremt livsviktiga för det kustnära djurlivet och mångfalden och bör muddras och restuareras regelbundet! Man hade kunnat börja med 2-3 vikar nära Kalmar och studerat utveckling över en period av några år; många vikar små! Det är där åtgärderna kan vara som allra viktigaste!

Musselodlningar
Fler odlingar av blåmusslor längs hela kusten (där förutsättningarna finns, naturligtvis). Exemplet i Hagby, söde rom Kalmar, är grandiost och det är denna odling som bör tas som referens för fler projekt! Musselodlingar kan även producera tonvis med djurfoder, utan någon som helst gödningseffekt via näringsämnen!

Skydda leken
Allt nätfiske förbjuds i vatten ner till 3 meter djup! En sådan lagstiftning har precis gått igenom i norra Sverige och bör anammas här hos oss. Nätfisket påverkar reproduktionen av de för havets balans så viktiga predatorerna (abborre, gädda och öring) negativt och är mycket enkelt att förbjuda! Fiskeförbud med handredskap bör också gälla redan från 1. Mars varje år, istället för 1. April! Det bör även ges fler resurser till nya gäddfabriker längs med hela kusten, dessa ger effekt!

Stor satsning på fisketurim
Denna bransch bör utvecklas något enormt, då den kan säkerställa ett hållbart och långsiktigt fiske. Exempel från diverse länder över hela jordklotet visar att fisketurism kan skapa många jobb, generera många intäkter och är extremt hållbart. En levande fisk är värd så mycket mer än en död!

Plastsamlardagar
Plasten påverkar Östersjön och den strandnära miljön! Unga människor visar just nu vägen och vi vuxna bör följa efter. Anordna årliga, storskaliga plastsamlardagar längs med hela kusten! Det finns mycket att plocka upp där ute!

Förbättra teknologin för reningsverk, avlopp och industrier
Det är inte bara jordbruket som släpper ut mycket näringsämnen! Diverse industrier, reningsverk och avlopp står för ca 25% av utsläppen till havet. Om teknologin kring filtrering kan förbättras, samt om tillsyn och reglering av avloppsrengöring kan utökas och bedrivas mer regelbundet kan utsläppen även här minska kraftigt!

Och slutligen: Ett totalstopp för bottentrålning utanför de svenska vatten!
Denna åtgärd är mycket svårare att genomföra och mycket större och det är mer på nationell nivå denna måste hanteras. Då gäller det dock att motsätter sig EU:s gigantiska och korrupta fiskeripolitik, en uppgift som är allt annat än lätt!

Med den sista punkten i åtanke så är det extremt viktigt att vi börja på micronivån; den lokala och den regionala. Om vi hela tiden fokusera på helhetsbilden, på hela Östersjön, så kommer vi inte ge liv och kraft åt det så viktiga förändringsarbetet. Motståndet och byråkratin är enorm och viljan att förändra påverkas negativt av dessa faktorer, som vi har sett de senaste 20-30 åren! Om vi hade kunnat satsa på en åker, en å, en havsvik, ett reningsverk, en musselodling, ett nätfiskat område, etc, etc, etc i taget så hade vi kunnat se småskalig förändring, som dock är fungerande och hela tiden i gång! Detta är mitt krav och min dröm för framtidens Östersjön och Kalmarsund!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar