onsdag 24 oktober 2012

I've got worms

Nu på hösten, när fiskeaktiviteten är lägre, kan man hålla på med andra saker och förbereda nästa säsongen. Jag har redan börjat beställa hem en hel del saker till specimenmetet 2013, spön, mäsk, boilies, pellets, en ny digivåg, stövlar, små prylar...mm

Det ska köras en hel del sik hela vintern och våren och då behövs det mycket mask, då masken är betet nummer ett för siken i Kalmarsund. Mask i fiskeaffären är inte billiga, 50kronor för 50 maskar påminner lite om drogpriser...nä, då är det smidigare och billigare att odla sina egan maskar :)

Här följer en liten guide för en enkel och effektiv maskodling:

Allt man behöver är:

  • blomjord/kompostjord
  • en stor balja
  • tidningspapper
  • vatten
  • bio-avfall från köket
  • några maskar

Börjar med att fylla baljan med jorden, och lägg på ett lager med blött tidningspapper ovanpå.
 
Sedan vattnar man ytan rejält med vatten, så att jordmassan blir fuktig.


Man kan blanda ihop pappret och jorden lite grann, men det är inget måste.
 

 
Sedan sprider man lite matrester, i stort sätt alla grönsaker funkar bra, frukter med (inga citrusfrukter). Masken äter ungefär halva sin kroppsvikt varje dag, så tänk på att inte mata dem med för mycket mat. har ni till exempel hundra maskar från början, så väger de ca 100g, då kan man ge dem ungefär 50g matrester varje dag, vilket de lätt kan putsa bort.

 
Slutligen är det bara att introducera maskarna till det nya hemmet. Jag har grävt upp mina vid en gödselhög på en ridgård (mycket bra plats för löv/kompostmaskar), men man kan även köpa sig en burk på affären, det lönar sig i längden. Masken dubblar sin population varannan- var tredje månad. Så till jul kommer jag redan ha 200 maskar, och till februari 400 stycken, vilket motsvarar 400kr  köpta maskar...pengar man lätt kan spendera på annat!
 
OBS! Det är viktigt att maskarna inte har det för kallt, har de inte utomhus nu på vintern annars så blir de inaktiva och sluta äta och reproducera sig. En temperatur mellan 12 och 18 grade rär helt perfekt för de (till exempel i källaren). Det är också viktigt att vattna jorden minst en gång i veckan, så det inte blir för torrt för maskarna!

 
Lycka till nu, så kan ni också få maskar :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar