lördag 3 januari 2015

Gott nytt år!

Hej alla fiskare,


då var ännu ett år passé och ett nytt har redan börjat. Gott nytt år önskar jag alla vid detta tillfälle.

Tänkte skriva en liten årskrönika och sammanfatta 2014's fiske. Det har varit ett roligt år med många fiskepass och en del stora fiskar. Även i år har det blivit en plats 3 i Småländska Specimen Tävling och detta är rätt så skoj :)

När jag kollar på termometern visar denna 5+ och det är den 3. januari, man kan har diverse teorier om klimatförändringen, men en ändring mot varmare temperaturer, speciellt på vinterhalvåret, är inte att förneka...Det gäller att anpassa sig då och framtiden får visa hur pass mycket klimatet, och därmed våra livsstilar kommer förändra sig. Hur som helst så började 2014 med lika milda temperaturer och fisket i kära Hossmoån börjades tidigt. Redan i februari blev det ett par havsöringar i ån och i mars fiskades det en del gädda.

Vårens största fisk blev en fin gädda på 8,78kg och 100cm

I vår ska det bli en redig gäddsatsning i Hossmoån och jag hoppas på en fisk över 10 kilo gränsen! Vårfisket fortsatte sedan med arter som id, mört, vimma och abborre. Det blev inga toppvikter där, men det kom upp en hel del fisk av varje art. Fisket efter lekbraxen följde och det blev där en del fina fiskar över 5 kilo. Toppfisken, även för hela året, blev en braxen på 5,38kg.

Fet vårbraxen tagen i första junidagarna.

Sommaren ägnades sedan åt ett gediget karpfiske i Nybro's Linnéasjön. Året innan misslyckades jag ganska mycket i denna sjö och i år var det dags för revansch! Första passet gav redan 3 karpar och succén fortsatte sedan fram till september. Totalt blev det 20 karpar och det kom upp några större exemplar. Nästa år är målet att fånga en spegelkarp över 10 kilo. 

Årets karp blev en mycket fin fjällkarp på 11,14kilo, tagen på ett kortare eftermiddagspass.

Årets största spegelkarp, tagen under en riktigt roligt natt med 6 landade karpar. Vikten på denna var 7,8kilo.

Under årets sista karppass, i slutet av september, fick jag besök av en oväntad gräskarp. Trötthet och mörkret gjorde att jag trodde det var en stor gädda som hade plockat upp krokbetet, men sedan i håven så blev det en stor gräsis på 11,52kilo.

Det blev även fiske efter en ny art under sommaren, nämligen ruda. Detta är en liten och extrem rolig art som jag kommer fiska på rätt så mycket nästa sommar. I somras gjorde jag några turer till en rudasjö mitt i skogen och det var en riktigt fin naturupplevelse. Helt ensam och tyst var det och en hel rudor fick syna håven. Toppfisken blev en liten boll på 1,28 kilo och nästa år hoppas jag på vikter över 1,5 kilo!

En speciell art denna ruda, årets toppfisk på 1,28 kilo.

Extremt avslappnande fiske i sommarvärme, bubblor och ett litet flöte.


I oktober blev det sedan det traditionella fisket efter björkna i Kalmarsund. Toppfisken där blev en fin fisk på 700g, annars var det lugnt. Året avslutades sedan med lite abborre och gädda och äntligen lyckades jag med några stora abborrar. Det är en art som jag har försökt mig på länge, utan framgång. Men i år, efter 3 fiskar strax under 1,6 kilo, så kom det upp en stor abborre på 1,71 kilo. Nästa år siktar jag ännu högre, vi får se hur detta kommer gå...

Ett nytt PB, tagen på en flötmetad mört i Kalmarsund, på 1,71kg och 49cm.

Årets största Hossmoborre på 1,56kg, som tog på en soft 4play jigg. 

Denna abborre på 1,58kg togs på dropshot, ett fiske som jag kommer utveckla mycket nästa säsong! 


Ja, det var året 2014, jag hoppas att ni har haft lika roligt och att året 2015 blir minst lika skoj, när det gäller fiske och allt annat!


/BraxmaxInga kommentarer:

Skicka en kommentar