söndag 8 april 2018

Tankar kring Östersjön och miljön


Hej alla!

Körde ett sikpass i Kalmarsund igår, på den klassiska Oknö. Tyvärr blev det inget hugg och runt lunchtiden gav jag upp. En äldre man stannade till och frågade hur det hade gått. Han bor på Oknö och har giort det i 60 år. Han började berätta om sina första fiskepass och när de började fiska sik på Oknö på det sena 60-talet. På den tiden fanns det även gott om sill...

Han berättade då att han ett år, under april månaden, hade fångat 135 sikar. Han hade lagt 10 eftermiddagar på dem och den största siken, som fortfarande är hans PB, vägde 4,2kilo. Jag bara stod där med öppen mun och önskade mig tillbaka 4 eller 5 decennier i tiden! Östersjön och Kalmarsund måste eförr i tiden har kryllat med fisk och nu är det ett allt mer dött, eller åtminstone döende hav :(Tänk om man hade snittat 13-14 sikar per pass nuförtiden, och i stort sätt ingen under 2 kilo. Så sent på 90-talert var ju sikfisket fortfarande riktigt bra i sundet, mebn har sedan 00-talet försämrats rejält. Nu fiskar inte jag så mycket sik, men jag vet att det nuförtiden är svårt att ens hitta platser som levererar. Harn man väl hittat sikstim, så blir man nuförtiden glad om man får fisk över kilot. En 2 kilos sik är idag ingen vanlig fångst och i dagens fiskarögon en enorm fisk.

Det som jag mig allra mest ledsen är no faktumet att vi fortsätter förstöra vår miljö och våra vatten, även om vi nu har en så pass rik och djupgående kunskap om hur det bör vara. Teknologin finns, pengarna finns, men viljan verkar inte finnas. Är vi helt enkelt för lata, för dumma, eller bara för naiva? I stället läggs pengarna på att bygga upp försvaret, för att bara nämna ett exempel...Ett annat är att vi, i mer än 20 år, har pratat om elbilar och om att göra oss fria från oljan...men inget har hänt, i stället klassas Dieselbilar som miljöfordon. Eller lantbruket då? Det är kanske den sektorn som har påverkat Östersjön allra mest. Hur mycket pesticider, besprutningsmedel och övergödning kan havet egetnligen klara av? Ibland undrar man om det är det politiker och lantbrukssektorn vill veta, hur långt man kan gå med miljöpåverkan. Inte hur man kan stoppa utvecklingen och vända på den.

För att det går, och det kan hända fort! Se bara hur mycket gott Gäddfabrikerna har gjort (stor respekt för Sportfiskarna!!!). En så pass enkel och förhållandevis liten åtgärd har en enorm påverkan! Tänk om man hade restaurerat en rad havsvikar, reglerat övergödning och minskat på pesticidanvändning!

Eller varför inte odla blåmusslor i havet. Det finns extremt smarta lösningar för ett ökat syrehalt i hav, till exempel via stora, anlagda blåmusselbänkar under flytande stora tunnor eller liknande konstruktioner...Jag hade placerat ut hundratals sådana längs med hela kusten, och man får goda blåmusslor och nya jobb på köpet...

Jag är en pessimist, det vet många, men frågan är om viljan är stark nog för att rädda Östersjön. Är det fortfarande möjligt???

Ha en trevlig vecka
/Max

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar